69 housing units approved for Green Lane in Rathcoole

69 housing units approved for Green Lane in Rathcoole

By Aideen O’Flaherty 

SOUTH Dublin County Council has granted permission for plans for the development of 69 housing units on Green Lane in Rathcoole to go ahead, despite the application attracting 28 third-party submissions.

Comoville Developments has outlined plans for a residential development consisting of 52 two-storey houses in a mix of terraced, semi-detached and detached houses, and 17 apartments.

Green Lane Rathcoole03

A development of 52 houses and 17 apartments has been approved on Green Lane 

It is proposed that there will be six three-bedroom houses, eight three-bedroom houses with a study and 38 four-bedroom houses, while there are plans for the apartment units to consist of four one-bedroom units, 12 two-bedroom units and one three-bedroom unit in three blocks of three storeys.

It is proposed that car parking will be provided by 132 surface car-parking spaces, in a combination of in-curtilage and grouped parking, while the apartment units will be provided with 21 sheltered bicycle parking spaces.

EK484 REA McGee 030518

The submission includes plans for the proposed development to have a gross floor area of 10,086 sq m at the approximately 2.4-hectare site.

The proposed site also includes part of the Rathcoole Boys’ Football Club lands and Forest Hills required for connection to the sewer network.

Twenty-eight third-party submissions about the proposed development were lodged by local residents, who cited a number of concerns.

These concerns include the potential for increased traffic congestion, the loss of public green space on St Anne’s Terrace, the proposed housing units overlooking existing residents’ homes, flooding, and concerns about increased pressure on schools in the area as a result of new families moving into the development.

The council granted permission for the development on April 9, with a number of conditions.

These conditions include the omission of a two-metre-high ‘fair faced block wall’, to instead be replaced by a 1.2-metre railing, a redesigned layout to provide for a play space within the development, and the stipulation that 10 per cent of the ancillary car parking spaces shall have charging facilities for electric cars.